Jump to content

A versenyképesség megtartásában fontos szerepet játszanak az üzleti szolgáltatóközpontok

2023. 11. 30. 14:22

A magyar gazdaság versenyképességének megtartásában megkérdőjelezhetetlen szerepet játszanak az üzleti szolgáltatóközpontok - mondta Joó István kormánybiztos, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) vezérigazgatója a szervezet Business Services Hungary 2023 konferenciáján csütörtökön Budapesten.

A kormánybiztos ismertette: már több mint 200 üzleti szolgáltatóközpont működik Magyarországon, az általuk foglalkoztatottak száma meghaladta a 100 ezret, és a szektoron belül a munkavállalók átlagéletkora 33 év.
A szektor az elmúlt időszakban teljesen átalakult, magas hozzáadott értékű tevékenységeket is elkezdtek Magyarországra szervezni - mutatott rá.

A központok nemcsak magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtenek, de kiemelkedő munkakörülményeket és magas fizetéseket is biztosítanak elsősorban a frissen végzett egyetemi hallgatóknak - tette hozzá Joó István.

A kormánybiztos kiemelte: a kezdetben főként telefonos ügyfélszolgálatot és egyszerűbb számviteli feladatokat ellátó irodák mára olyan központokká fejlődtek, ahol megjelent a tevékenységi körökben a magasabb szintű informatikai szolgáltatás, a kiterjesztett projektmenedzsment, a matematikai modellezés és különféle kutatás-fejlesztési funkciók is.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a szektor további növekedéséhez minden erőforrás rendelkezésre áll. Magyarországon jelenleg 63 felsőoktatási intézményben csaknem 290 ezer hallgató tanul, akik a következő években valós alternatívát jelenthetnek a szolgáltatóipar vállalatainak.

A befektetési ügynökség vezérigazgatója jelezte: a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnének fordítani a szektor támogatására, még több szolgáltatóközpontot szeretnének Magyarországra vonzani, a már jelenlévő központokat pedig támogatják a növekedésben, valamint abban, hogy további, magas hozzáadott értékű funkciókat hozzanak Magyarországra.

A visszajelzések alapján a vállalatok több mint fele tervezi újabb tevékenységekkel szélesíteni a portfólióját, és több mint 80 százalékuk növelné a hozzáadott értéket - mondta el Joó István.

A pozitív tendenciák között említette, hogy a szektor szereplőinek területi eloszlása egyre kiegyensúlyozottabbá válik. A szolgáltatóközpontok többsége a fővárosban működik, de a vidéki egyetemvárosok is egyre komolyabb eredményeket tudnak felmutatni. A szektorban foglalkoztatottak csaknem 25 százaléka vidéki telephelyen dolgozik, és azt szeretnék ösztönözni, hogy ezt az arányt a jövőben tovább növeljék - hangsúlyozta a kormánybiztos.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó HIPA az idei konferenciát az Association of Business Service Leaders (ABSL) és az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) együttműködésével szervezte meg.

(Forrás: sikeresceg.co.hu, MTI/Fotó: pixabay.com)